ADHD Awareness Week nuancerer billedet!

 

Af Anne Marie Geisler Andersen - Tidligere medlem af Folketinget for Radikale Venstre, forfatter, foredragsholder og Ultra-Landsholdsløber

Lørdag 22. oktober 2011

 

Det er fantastisk med et initiativ som ADHD Awareness Week og de tiltag, der er lavet i denne sammenhæng. Ikke mindst synes jeg personligt, det er dejligt at læse om de andre mere eller mindre kendte personer, der står frem med deres lidelse. For mig bekræfter det ikke kun, at mennesker med ADHD er meget forskellige, men også at man kan nå langt, selv om – eller måske snarere fordi – man lider af ADHD.


Jeg har hele tiden været af den opfattelse, at hvis vi for alvor vil gøre os håb om at gøre livet lettere for mennesker med psykiske lidelser, så er oplysning og åbenhed vejen frem. Uden oplysning får fordommene lov at blomstre, og uden åbenhed risikerer vi, at mange mennesker ikke får den hjælp, de har brug for. Enten fordi de skammer sig og ikke selv opsøger den, eller også fordi vi som samfund ikke er behovet bevidst og derfor ikke har fået tilvejebragt de nødvendige tilbud.

Da jeg selv fik stillet diagnosen ADHD, følte jeg mig stemplet i langt højere grad, end jeg nogensinde har oplevet det pga. mine depressioner, som jeg altid har været meget åben om.  Pludselig blev jeg i tvivl, om jeg fortsat kunne være åben. Og jeg blev i tvivl om, om jeg skulle fortælle det til mine kollegaer i folketinget?

Årsagen til denne følelse af at blive stemplet eller sat i bås, tror jeg, er at finde i det meget ensidige billede, mange mennesker har af mennesker med ADHD.  Indrømmet – det havde jeg også selv, før jeg selv fik diagnosen. Min læges reaktion er et andet godt eksempel. Da jeg kom og fortalte ham, at jeg hos psykiateren havde fået diagnosen ADHD, og at det var det, der var grunden til, at jeg flere gange havde kørt mig selv så hårdt, at det havde medført to stressudløste depressioner, var hans første reaktion: ”Jamen du er jo hverken misbruger, kriminel eller utilpasset”.  Egentlig bebrejdede jeg ham ikke hans reaktion, for hans billede hang jo i høj grad sammen med de mennesker, han hidtil havde mødt i sin konsultation. Desuden undersøgte han sagen nærmere, og efter at have vendt det med nogle kollegaer, sagde han ved en senere konsultation, at nu kunne han godt se det – ja han var faktisk slet ikke i tvivl om, at det var det. Jeg syntes, det var fedt at få lov at bryde med hans meget unuancerede billede af mennesker med ADHD.

For mig har den manglende viden også betydet, at jeg har følt, jeg måtte forsvare min diagnose. Ikke mindst over for psykiatere med speciale i andre lidelser end ADHD. Hvordan kunne jeg have ADHD, når jeg sad i Folketinget, næsten var færdig med en uddannelse i statskundskab og generelt klarede mig godt? De forskellige fagfolk havde alle mulige andre forslag til, hvad jeg kunne lide af, men når jeg nu har været hos en psykiater, der har stor erfaring inden for dette område, hvorfor skulle jeg så ikke stole på ham? Jeg har sat mig ind i alle de andre foreslåede lidelser, og selvfølgelig er der elementer, jeg kan genkende. Energi kan man jo også have meget af, når man lider af hypomani, og rastløshed kan jo sagtens skyldes andre lidelser. Men da jeg første gang fik en detaljeret beskrivelse af ADHD, var det som at høre en beskrivelse af min person ned til mindste detalje. Jeg havde en følelse af at have fundet den kasse, jeg passede ned i - den røde tråd, der fik mit liv til at hænge sammen.

Jeg tror, det er de færreste, der går og håber på at få en diagnose, medmindre der er en grund til det – apropos hele debatten om, hvorvidt for mange får diagnosen ADHD. Men hvis man har de vanskeligheder, som knytter sig til ADHD, kan det være en kæmpe hjælp. For mig var det på en gang svært, fordi jeg skulle lære at acceptere, at det var en del af mig, men på den anden side var det også en kæmpe lettelse. Nu forstod jeg, hvorfor det ikke var lykkedes mig at komme af med min rastløshed, samt hvorfor jeg havde haft så utrolig svært ved at lære at passe på mig selv og sætte grænser. Det at jeg kendte årsagen til mine forskellige problemer og vanskeligheder, gjorde det på en eller anden måde lettere at acceptere dem. Det er vigtigt, vi får øget folks kendskab til lidelsen, så man ved, hvornår der kan være grund til at søge hjælp, samt hvor man kan få hjælp. Ligeledes er det vigtigt, at folk tør benytte de muligheder, der er, uden at skulle føle, at de bliver sat i bås for resten af deres liv.  

I maj udgav jeg bogen ”Frem i Lyset” på PsykiatriFondens Forlag. Oprindeligt skulle den have handlet om min fars og mine depressioner – en personlig beretning, som jeg havde drømt om at skrive i ti år. Det var ved et tilfælde, at jeg undervejs i forløbet med at skrive bogen, fik diagnosen ADHD. Jeg havde kun kort tid til at beslutte, om det også skulle med i bogen. Og selv om jeg knap nok havde tid til at vænne mig til diagnosen, så valgte jeg alligevel at tage det med. Jeg føler, det er det, der binder mit liv sammen på godt og ondt, og jeg ville føle, jeg havde skrevet en halv historie, hvis det ikke var med. Ligeledes kom jeg frem til, at det ville være absurd at kæmpe for at få gjort op med tabuet omkring psykiske lidelser, hvis jeg ikke selv turde være åben om mine egne.

Med bogen håber jeg både at kunne bidrage til at skabe åbenhed samt at øge vidensniveauet om ADHD, også selv om min historie kun er et eksempel på, hvordan det kan være at leve med denne lidelse. Til gengæld er det forhåbentlig et eksempel, der bryder med nogle af de fordomme, der er på området. Efter mange år er jeg i dag der, hvor jeg ikke kun føler, jeg har lært at håndtere de vanskeligheder, der skyldes min ADHD. Efterhånden har jeg også lært at udnytte styrkesiderne. Jeg vil vove den påstand, at det kan lade sig gøre at få et godt liv, ikke kun på trods af, men også i kraft af en psykisk lidelse, og jeg håber, at mange flere vil nå dertil. Derfor er jeg også dybt taknemmelig, når kendte mennesker som Paris Hilton, Jamie Oliver, Cameron Diaz m.fl. står frem og ikke kun viser vejen, men også skaber håb. Mere af det!

 

 

 

 

Google Translate

 

ADHD - Anne Marie Geisler Andersen

 Anne Marie Geisler Andersen

Kampagnen er arrangeret af

ADHDkompagniet - Sponsor af ADHD Awareness Danmark

 

Støttet af

ADHD Awareness Danmark - Danske Banks Fond

 

 Sponsoreret af

ADHD Awareness - AE smykker og design
 

 

7 ting du bør vide om ADHD

Teenagere med ADHD

Kvinder med ADHD

Voksne med ADHD

At være forælder til et barn med ADHD